Igor Presnyakov: een hart voor muziek

Presnyakov, de tsaar van de klassieke gitaar

Igor Presnyakov is een Russische gitarist, componist en occasioneel zanger. Zijn hart voor de muziek begeleidde hem op de weg naar hetgeen hij altijd al wou worden: professioneel muzikant. En een akoestisch gitaarvirtuoos.

Presnyakov volgt in Rusland een klassieke muziekopleiding en specialiseert er zich in de akoestische gitaar. 35 jaar later en sinds 1991 in Nederland wonend groeit de weliswaar bij het grote publiek nog vrij onbekende Presnyakov uit tot een gitarist van wereldniveau die in kleine muzikale kringen enorm gewaardeerd wordt. Hij is één van de weinige professionele gitaristen ter wereld die de klassieke Russische gitaar kan bespelen.

Presnyakov leert hoe hij de muziek moet benaderen via zijn eigen stijl en weet verschillende muziekstijlen samen te smelten. Zijn techniek benadert zo de perfectie dat je kan stellen dat Igor eender welk nummer op zijn gitaar kan spelen. Zo covert hij rasechte rockers,  maar daarnaast ook nummers van popgrootheden of wereldmuziek tot zelfs het werk van klassieke componisten. Presnyakov bestudeert alle arrangementen van iedere song en vormt ze op een onnavolgbare wijze om tot akoestische gitaarnummers. Het feit dat hij de 7-snarige gitaar beheerst laat hem toe dat hij op zijn eentje kan klinken als een volledige band, waarbij hij zijn gitaar zelfs gebruikt als percussie of drum. De Russische gitaar heeft een extra snaar, naast de zes normale snaren. Die zevende snaar is eigenlijk een snaar die je op de basgitaar zou terugvinden. Zijn fingerpicking-stijl (spelen zonder plectrum) zorgt ervoor dat Igor snaren kan aanraken die niet in elkanders buurt liggen. Op die manier kan hij een baslijn vormen en tegelijkertijd de hoofdmelodie spelen. Omdat hij zonder plectrum speelt krijg je bij Presnyakov geen harde en felle tonen te horen. Door zogenaamd te tokkelen op de gitaar bekomt hij een zachter en ronder geluid.

AC/DC – Thunderstruck

Presnyakov staat ook bekend om zijn excentrieke manier van spelen. Tijdens het bespelen van de gitaar kan hij apathisch voor zich staren, naar eigen zeggen om alle aandacht te concentreren op zijn gitaarspel. Ook eigen aan zijn persoonlijkheid zijn de vele verschillende gelaatsuitdrukkingen tijdens het spelen, de lange vingernagels die het gitaarspel moeten perfectioneren, de typerende snor met bijbehorende paardenstaart en de ietwat aparte kledingstijl, met opvallende hemden, t-shirts en hoeden.

James Taylor – Carolina on my mind

Het meeste indruk tot nu toe heeft Presnyakov gemaakt met zijn bewerking van Nothing Else Matters van Metallica, waarbij het met zijn gevoel en techniek de song naar een bijzonder hoog niveau tilt. Onlangs verbaasde hij opnieuw vriend en vijand door Bad Romance van Lady GaGa te coveren, en in het nummer te refereren naar Rasputin, de in 1916 overleden monnik/intrigant en net als Igor afkomstig uit Rusland. Presnyakov wordt bekender bij het grote publiek via zijn YouTube-channel, waar hij uitgroeit tot een fenomeen. Hij staat 15de in de lijst van muzikanten met de meeste abonnementen en dat aantal neemt per dag steeds meer en meer toe.

Presnyakov reist de hele wereld rond en speelt samen met groepen op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast componeert hij ook zelf muziek, die vaak gebruikt wordt in theatervoorstellingen. Zijn muziek kan je downloaden via zijn website en worden aangeboden in sets. Een set bevat zes nummers en kost vijf euro. Met het geld dat hij verdient wil hij de studies van zijn zoon aan het conservatorium betalen. Svjatoslav erfde immers het muzikale talent van zijn vader, want hij staat bekend als het grootste pianotalent uit Nederland sinds jaren.

Andere van de vele meesterwerkjes van Presnyakov:

Michael Jackson – Billie Jean

Rihanna – Russian Roulette

Rage Against The Machine – Killing In The Name Of

Coldplay – Viva La Vida

Kaoma – Lambada

Advertenties

Een gedachte over “Igor Presnyakov: een hart voor muziek

  1. Blij jouw site tegen te komen met dit wonder on strings
    Zeer interessant en link door gemaild naar muzikale vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s